Jarunom zavladali Atheist Rap, NOFX i Arctic Monkeys

Glas Slavonije (CRO)

 

U utorak je, prema procjeni organizatora, bilo više od 20.000 posjetitelja

Tko god je u utorak, prvog službenog dana In Music festivala na zagrebačkom Jarunu, želio cijele večeri uživati u odličnoj glazbi, gotovo da se nije morao maknuti od Main Stagea.

 

inmusic_crowd

 

Naime, nakon što su u poslijepodnevnim satima publiku, unatoč kišici i opet prohladnom vremenu, zagrijali Mašinko i Roger the Mascot, na scenu je stupio kultni novosadski Atheist Rap. Otjeravši kišne oblake, četveročlana ekipa u sat i pol ispalila je svoje najveće hitove dugogodišnje karijere i još nekoliko sjajnih stvari u dodatku i više nego pripremila teren za dolazak NOFX-a, legendarnih kalifornijskih punkera, za vrijeme čijeg se nastupa stvorila poprilična gužva, ravna onoj za vrijeme nastupa Iggyja Popa od večeri prije. Kombinirajući žestoke rifove i poznate pjesme s čestim duhovitim upadicama i sočnom komunikacijom s publikom – dio njih je smatrao kako su ipak malo pretjerali s pričom – NOFX su otpržili svoj koncert više nego dostojno svoje reputacije.

 

Uslijedilo je pola sata stanke, za vrijeme kojih su posjetitelji mogli skoknuti do kemijskih toaleta, nešto pojesti ili popiti – gužve su na tim štandovima, zbog povećanog broja fiskalnih blagajni, u utorak ipak bile osjetno manje – i pripremiti se za dolazak onih zbog kojih su cijelom glavnom pozornicom dominirala velika slova AM. Da, Arctic Monkeys, koji su okupljenima vrlo brzo dokazali zašto je upravo njihov nastup faktički središnji događaj ovogodišnjeg In Music festivala. U novom, uglađenijem izdanju, počešljani i u crnim odijelima, britanski “arktički majmuni” predstavili su se u vrlo zrelom i usviranom izdanju, bez „praznih hodova“ kojih je znalo biti na njihovim koncertima prijašnjih godina. Arctic Monkeys definitivno su odrasli i postali jedna od koncertnih atrakcija, bilo da svi prže istovremeno, ili su samo potpora akustičnoj gitari u nekoliko laganica na bis, a u svemu im pomaže pomno osmišljena efektna rasvjeta i u utorak odlično ozvučenje. Od publike, koja je s njima pjevala i plesala gotovo cijelo vrijeme, oprostili su se s hitom “505” i uz klicanje odobravanja okupljenih.

 

To je bio signal da se cijela masa ljudi s glavne pozornice – u utorak je, prema procjeni organizatora, bilo više od 20.000 posjetitelja – razlije po okolnim lokacijama, a noćnoga provoda bilo je napretek. Pritom valja napomenuti da smo, u pauzi između odličnih svirki na glavnoj pozornici, ulovili i komadić nastupa deseteročlanog Antenata na World Stage, a količina energije i zabave ponukala nas je da ih prvom prilikom poslušamo od početka do kraja.

 

U sitnim noćnim satima pak ili se pjevalo karaoke u “Tko pjeva, zlo ne misli” kutku, ili se uživalo uz DJ-a u Šumi Striborovoj, ili se pijuckalo na Jack Partyju, ili se noge dodatno trošilo na energičnu i razigranu svirku Cherkezi Uniteda pokraj “Tko to tamo peva” pozornice. U svakom slučaju, nemali je broj onih koji su, poput niže potpisanog novinara, dočekali zoru na Otoku mladosti. A još slijedi treći dan…

 

Tomislav LEVAK

Leave a Reply