“Atheist Rap prvi put u Beču” – rockunion.at

U subotu, 21. februara, u klubu „Sargfabrik“ u Beču koncert je održao novosadski bend Atheist Rap uz podršku dva lokalna benda: Juni Lobster i The Freak Controllers, a za pauze između nastupa i ex Yu rock hitove koje smo slušali bio je zaslužan DJ eXmono.

atheist rap wienna

 

Ovo je bio prvi nastup punk rock grupacije Atheist Rap u Beču, ali nadamo se ne i poslednji.

 

Prvi bend koji je nastupao, Juni Lobster, počeo je oko 21h i uprkos tome što su i dan ranije svirali bili su puni energije i odlično su otvorili ovo veče. Juni Lobster je multinacionalni bend, a to je njima veliki plus. Oni su kombinacija zvukova flaute, trube, klavijatura, gitare, bas gitare i bubnjeva uz predivan vokal koji zaokružuje priču. Bend je napravio odličnu fuziju svojih pojedinačnih kvaliteta i nacionalnosti i imaju sve predispozicije da budu velike zvezde. Iako je flauta u jednom momentu stradala pa su morali da nastave bez nje, njihov nastup je od početka do kraja bio zaista nešto osvežavajuće i za mene neočekivano, ali jedno predivno iskustvo i jako prijatno iznenađenje.

 

Nakon kratke pauze binu zauzima bend The Freak Controllers. R ‘N’R četvorka, žestoka od početka do kraja. Jedna od pesama koja je izazvala ozbiljne ovacije i oduševljenje je obrada čuvenog hita „Dobar dan“ Dece loših muzičara koju su prepevali na atheist_1nemački. The Freak Controllers pokazao je koliko je ozbiljan i kvalitetan bend sviranjem autorskih numera, ali tih nekoliko obrada koje smo čuli upotpunile su celokupan doživljaj. Da su i duhoviti dokazali su pesmom „Conchita Wurst“ urađenom namenski pred održavanje Evrovizije u Beču, a koliko će Austrijanci to skapirati čekamo da nam jave nakon što zvanično izdaju singl J . Gitaristu ovog benda, Aleksandra Zarića, neki od vas sigurno znaju iz benda 16x8x23, dok ste bubnjara Vladimira Kostadinovića možda imali prilike da čujete kako svira džez (ujedno je kompozitor i aranžer). Pored njih dvojice u bendu su i Sasha Choops (vokal) i Sir Oliver Bige (bas gitara). Sve u svemu zaista odlična ekipa muzičara koja je održala atmosferu na nivou koja je pozivana na bis, ali binu su ipak ustupili bendu zbog kojeg su i sami bili tu.

 

atheist_2Sargfabrik ima jako lep koncertni prostor koji se u pauzi skoro ispraznio da se obave različite potrebe, ali već na prvi zvuk gitare publika se užurbano vratila u salu i pozdravila Atheist Rap ovacijama i aplauzom. Usledio je presek 26 godina duge karijere koji je trajao oko 90 minuta, a počeo je nešto novijom pesmom “Drugo pakovanje”. “Zapadna Evropa”, “Letnji hit”, “Godina kulture”, “Pritilend”, “Štrikanje”, “Car core”, “Wartburg limuzina”…pevali su oni koji su sa istog govornog područja, a skakali su i koji ne razumeju reč srpskog jer muzika je univerzalni jezik. Za dobru šutku to nije prepreka J Kao ni za dobar provod jer je publika bila vidno zadovoljna. Pop i Radule obraćali su se publici malo na engleskom, malo na srpskom, ali to je potpuno nebitno, bitno je da je zvuk tokom cele večeri bio odličan i da im je sigurno bilo drago “što smo se okupili u tolikom broju” J. Poziv na bis nije izostao, a bend je sa zadovoljstvom završio ovaj koncert pesamama: “ORA”, “Radule”, “Piloti” i “Minijatura”. Pesmu “Minijatura”, legendarnog pulskog benda KUD Idijoti, Atheist Rap će snimiti za kompilaciju posvećenoj ovoj grupi.

 

Punk iz doba Juge spojio je više različitih generacija u subotu i ono što definitivno nije nedostajalo je energija kako na bini, tako i u publici.

 

Nakon koncerta bend je ostao da se druži sa publikom, a Lekijeva izjava u intrevjuu koji su dali pred dolazak da Beč ne doživljava kao inostranstvo bila je vrlo opravdana. Neki su klub napustili obučeni u tek kupljene majice koja će ih sigurno podsećati na prvo gostovanje grupacije Atheist Rap koje je, sudeći po suboti, trebalo da se dogodi dosta ranije. Možda će do sledećeg puta progovoriti i nemački jer ih u aprilu čeka petnaestodnevna turneja u Nemačkoj.

 

Gostovanje Atheist Rap-a u Beču organizovao je portal Balkan Rock Union, Basket2000 I Prosvjeta.

 

Tekst: Ivana Jovanović

 

Tekst originalno objavljen na : http://www.rockunion.at/2015/02/atheist-rap-gostovao-prvi-put-u-becu/

 

Fotografije: Rolan Stefanović

 

Leave a Reply