26/04/2023

“Atheist Rap” pred koncert u Nišu: Bunt u srednjim godinama – prenošenje iskustva zrelošću

Posle 34 godina karijere, basista i gitarista benda Zoran Lekić i Vladimir Radusinović kažu da su paralelno sa muzičkim životom, sazrevali i kao ljudi, što je uticalo na tematiku koju obrađuju u pesmama, ali i samom zvuku.

Izgubili smo nadu da se išta u ovoj zemlji može promeniti na bolje mirnim putem, a na gore može bilo kako. Čini mi se da imamo manje novih pesama jer je manje i tema koje nismo obradili, tako da su nam trenutno u fokusu možda neke teme koje deo publike ne može da procesira, jer ne gleda svet očima pedesetogodišnjaka – rekao je Vladimir Radusinović Radule.

Kako Zoran Lekić Leka kaže, dok nisu postali porodični ljudi, provodili su mnogo više vremena zajedno, te da su tada nastajali zajednički tekstovi, muzika i aranžmani, ali da iako ne provode više toliko vremena na “beskrajno dugim probama” i dalje uživaju u stvaranju muzike.

Danas su to individualne inicijative, uglavnom Raduleta, njemu entuzijazma ni malo ne nedostaje, što se tiče komponovanja i pisanja tekstova. Meni lično entuzijazma ne fali što se tiče sviranja, i dalje maksimalno uživam u nastupima, jedino što sam mator pa mi ponekad, više nego ranije, smetaju neke stvari koje nemaju veze sa samom muzikom, toalet na potpuno suprotnoj strani, prepunog kluba – rekao je Leka.

“Bunt nije samo za mlade”

Pank muzičari oduvek su važili za najveće buntovnike na muzičkoj sceni, a gitarista Atheist Rap-a Vladimir Radusinović kaže da bunt nije rezervisan samo mlade, već da je bunt prenošenje sopstvenih iskustava, koja zrelošću poprimaju artikulisaniji oblik, jer se stiče iskustvo da se stavovi i strahovi bolje definišu.

Identitet gubiš ukoliko menjaš stavove podilazeći čemu god ili gubeći kompas u moru prljavštine po kojem plivamo. Muzika je energična onoliko koliko je ubedljiva, besmisleno krljanje je samo krljanje, naspram ozbiljnih poruka upakovanih u disko formu, poput banda Chumbawamba na primer. Nijedan muzički pravac nema tapiju na pobunu i energičnost – kaže Radule.

Takođe gitarista benda napominje da je bend kao i veza u kojoj je potrebno preispitivanje sopstvenih postupaka, pre kritike drugih, kao i uzajamno prevazilaženje svih potencijalnih problema. Zato je, kako kaže, potrebno bend formirati sa ljudima sa kojima delite slična iskustva, uz timski rad, trud i posvećenost muzici.

Niš za obojicu muzičara predstavlja važno mesto na njihovoj mapi, te, kako kažu, pamte skoro svaki koncert održan u ovom gradu.

Sećam se, kao i svaki put u Nišu, druženja sa mnoštvom starih, dobrih drugara, odlične hrane, Niš ima posebno mesto na našoj gastronomskoj mapi, sjajnog smeštaja sa terasom sa koje se pruža neodoljiv pogled na Nišavu, Banovinu i tvrđavu, dve odlične svirke u dva dana u prepunom klubu. Ništa manje ne očekujem ni ovog puta, iskreno se radujem povratku u Niš – rekao je Lekić.

Iz AKC Fuzz-a poručili su, da je koncert skoro rasprodat, te da je ostalo još svega dvadesetak karata, koje je po ceni od 1.200 dinara moguće kupiti na ulazu, pred početak nastupa.

Vest preuzeta sa sajta juznevesti.com

27/09/2023

Rockstrikcija 4: Rock spektakl

Znate onaj osjećaj kad boravite na nekoj žurci, baš vrhunskoj žurci, a da vam ni jedan jedini tren ne bude krivo što ste prisutni na istoj? E, upravo tako je bilo na sinoćnjoj, prvoj na otvorenom prostoru, Rockstrikciji Vol.4. Rockstrikcija, počevši od 1 pa sve do sinoćnje 4 i jeste upravo to, jedna velika žurka […]

Pročitaj celu vest
28/08/2023

Atheist Rap i posle 30 godina sa istim žarom svira album “Maori i Crni Gonzales”

Trideset godina od izlaska debi albuma “Maori i Crni Gonzales” novosadske grupe Atheist Rap bio je više nego dobar povod da se okupimo u bašti KST-a u Beogradu vrele letnje večeri, 24. avgusta. Što su stariji, to su bolji, poput vina, a pesme koje se nalaze na pomenutom albumu imaju popularnost koja ne jenjava. Ne […]

Pročitaj celu vest
03/08/2023

Atheist Rap obeležava 30 godina od izlaska albuma „Maori i crni Gonzales“ u bašti KST-a!

Novosadski pank rok bend Atheist Rap ove godine obeležava jubilej, 30 godina od izlaska albuma „Maori i crni Gonzales“, kojim su se proslavili i stigli do šire publike.Tim povodom održaće koncert u bašti KST-a u četvrtak, 24.8.2023. Pre njih nastupiće njihovi gosti bend LUR (Ludak u razvoju) iz Kragujevca. Ateisti će u prvom delu koncerta izvesti […]

Pročitaj celu vest